burn out test

Burn-out Test

Burn-out Test: Simpel en Snel

In een gesprek met één van mijn cliënten, Sara, over stress tegengaan, vertelde ze me dat ze het ontzettend lastig vindt om te weten wanneer de stress nu te veel is. Is 3 nachten slecht slapen gevaarlijk? Betekent dit dat ze de verkeerde kant op gaat?

Ze merkt ook dat veel andere mensen om haar heen zeggen dat ze stress hebben, en dat het hen allemaal teveel wordt. Maar wordt het haar ook echt te veel? Ze weet het niet zeker.

heb ik teveel stress

Hoe je erachter komt of jouw stresslevels te hoog zijn is gelukkig helemaal niet moeilijk.

Je kunt jezelf een hele simpele vraag stellen: Verveel ik me nog wel eens?

Verveling is namelijk een hele belangrijke indicator als het om stresslevels gaat. Maar gek genoeg denkt iedereen heel negatief over verveling. En dat is jammer. Het helpt je namelijk stress tegengaan.

Wanneer je je verveelt krijgen je hersenen optimaal de kans om zich eens even helemaal te ontspannen, en dat is goed voor je.

Natuurlijk is het niet goed om je dagelijks te vervelen. Maar zo af en toe, al is het maar eens per maand, is verveling juist heel belangrijk.

Wanneer je niet meer weet wanneer jij je voor het laatst echt verveelt hebt is dit een sterke indicator dat je langzaamaan te veel stress aan het opbouwen bent. Het betekent namelijk dat je altijd iets te doen hebt. En ook dat is niet goed.

Geef je hersenen eens wat ruimte!

Maar weet je wat zo lastig is? We vinden verveling eng.

Toen ik mijn cliënte vertelde over verveling, keek ze me met grote ogen aan. “Maar dan komen al die gedachten!!” zei ze.

En dat is nou precies het probleem: We geven onze hersenen niet genoeg ruimte waardoor gedachten ons ineens overweldigen wanneer we toevallig eens niets te doen hebben. En dat is heel intens.

Een natuurlijke reactie is dan om weer iets te gaan doen, of prikkels van buitenaf op te zoeken (het makkelijkst is natuurlijk om je telefoon erbij te pakken).

Maar dat is echt een gemiste kans.

Wanneer je je nooit meer verveelt, ben je uit balans. Stress tegengaan wordt dan moeilijk. Dit kan jarenlang goed gaan, maar er komt een dag…

Dan is het je “ineens” te veel.

Heb jij nou ook dat je je nooit meer verveelt?

Zoek het dan bewust eens op. Ga gewoon eens zitten, in de tuin of op de bank. Bied weerstand tegen de impuls om iets vast te pakken, iets te bekijken of te gaan bewegen. Blijf zitten.

Je zult zien dat gedachten zich uiteindelijk dan gaan orderen, dat energie zich herverdeelt. Dat is echte ontspanning.

Sara besloot dit vlak na onze stress-sessies te doen. Dan was ze namelijk mentaal vermoeid door de oefeningen en vond ze het gemakkelijker om te niksen.

De verveling was niet makkelijk, maar gaf haar uiteindelijk energie en inzicht in hoe het met haar stresslevels staat. Helemaal niet onproductief dus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.